global_sports_tours_logo_PNG_RGB_300px

Ankomstdag

Vi flyger till Genève och därefter buss i 1 1/2 timme till Les Houches. Övernattning på ett centralt beläget hotell och middag på kvällen.

Dag 1

Les Houches (Fr) – Les Contamines (Fr)
Vi börjar dagens vandring från Les Houches i Frankrike (ca 1300m.ö.h.) och avslutar dagen i Les Contamines på ungefär samma höjd. Den här vägen till Les Contamines är det tuffare av två alternativ, både vad gäller höjd och avstånd. Det är en krävande vandring för att vara en inledande etapp, men ger oss också tillfälle att ta in de mest magnifika vyer. Här är det höghöjdsvandring som gäller då vi tar oss över Col de Tricot, ett pass på ca 2000 meters höjd.
Vi kommer ifrån den permanenta bebyggelsen och närmar oss istället en värld av glaciärer och bergstoppar.
Vid dåligt väder väljer vi vägen via Bionnassay och passet Col de Voza. Då blir det en flackare vandring, men även här får vi uppleva vackra vyer. Vid Col de Voza kan vi njuta av den imponerande Bionnassay- glaciären och från den lilla byn Le Champel kan man se hela Val Montjoie framför sig.

Avstånd                                                   16-18km, 7 timmar
Vandring +/-                                             850 meter
Högsta punkt                                           Col de Tricot (2120) eller Col de Voza (1653m)

Dag 2  

Les Contamines (Fr) – Refuge de la Croix du Bonhomme (Fr)
På etapp två vandrar vi från Les Contamines (1167 m.ö.h.) och över passen Col du Bonhomme och Col de la Croix du Bonhomme. Under den här etappen går turen direkt upp till toppen av Val Montjoie och rakt in till Vallée des Glaciers. Även om etappen är relativt fysiskt krävande, är den inte lika utmanande som etapp 1 via Refuge de Miage. Man bör dock vara extra försiktig då det kan vara en del snöfläckar kvar på sina ställen. Vandringen avslutas i Refuge de la Croix du Bonhomme på 2433 meters höjd

Avstånd                    ca 15km
Vandring uppför       1316
Vandring utför          929
Högsta punkt           Col de Croix de Bonhomme (2483m)

Dag 3

Refuge de la Croix du Bonhomme (Fr) – Rifugio Elisabetta (It)
Den tredje etappen startar i Refuge de la Croix du Bonhomme (2483m.ö.h.) och avslutas i Rifugio Elisabetta (2197m.ö.h.). Beroende på väderförhållanden, så finns det tre möjliga alternativ. Vi kan antingen gå via Col des Fours  och Col de la Grande Ecaille, via Tȇte Sud de Fours eller via Les Chapieux. På den här sträckan korsar vi gränsen till Italien när vi passerar över Col de la Seigne, som är den lättaste övergången under hela vandringen. Om vi har tur med klart väder och fri sikt över Mont Blanc och Aiguille Noir, så får vi njuta av de mest enastående vyerna.

Avstånd                   15-18km
Vandring uppför       1004m                     
Vandring utför          258m                       
Högsta punkt           Col de la Grande Ecaille (2707m), Tȇte Sud de Fours (2748m), Col de la Seigne (2510m)

Dag 4

Rifugio Elisabetta (It) – Courmayeur (It)
Dag fyra utgår vi från Rifugio Elisabetta (2195m.ö.h.) och trots att vi inte kommer att ta oss över några pass och höjdstigningen är rimlig, så kan etappen upplevas som rätt utmanande. Dagen bjuder på en varierad vandring med böljande natur och vackra vyer. Vi tar oss ner till den djupaste delen av Vallon de la Lée Blanche där flera bäckar bildar ett vackert mönster, den s.k. Lac Combal, och i bakgrunden en ofantligt stor vägg av morän, som har slungats upp av Glacier de Miage.
Vår vandring i Mont Blanc-massivet, mot Col Chécrouit, är kantad av naturupplevelser, med magnifika klungor av bergstoppar och två eller tre gölar ligger utefter bergssidan och skapar en spegelbild av bergstopparna och snön mitt emot. Vandringen avslutas i Courmayeur (ca 1200m.ö.h.).

Avstånd                   18-20km
Vandring uppför       460m
Vandring utför         1560m
Högsta punkt           Mont Favre spur (2430m)

Dag 5   

Vilodag i Courmayeur
Den vackra alpina semesterorten Courmayeur ligger på 1225 meters höjd vid foten av Italiens högsta berg Monte Bianco, i övre delen i regionen Valle d’Aosta i nordvästra Italien, 27 kilometer från regionhuvudstaden Aosta. I Courmayeur bor ca 3000 invånare.

Courmayeur är den västligaste kommunen i Valdigne, en union med närliggande La Salle, La Thuile, Morgex och Pré-Saint-Didier. Courmayeur har gräns mot både Frankrike och Schweiz. Monte Bianco di Courmayeur, som når 4765 meter, är del av ett mäktigt bergsmassiv. På den franska sidan heter berget Mont Blanc, Europas högsta berg med en topp som når 4810 meter.
Måltider:  Frukost,

Dag 6    

Rifugio Bonatti (It) – La Fouly (Sch)
Efter en vilodag i Courmayeur tar vi bussen upp till Rifugio Bonatti (2025m.ö.h.), där etapp fem startar. Målet för dagen är La Fouly (ca 1600m.ö.h.). Vi kommer att vandra utmed den östra kanten av Mont Blanc och i och med övergången vid Grand Col Ferret, tar vi oss från Italien in i Schweiz. Vi börjar dagens vandring med att vandra uppför till Rifugio Elena, där stigningen till passet påbörjas. Terräng och svårighetsgrad upp till passet och sedan ner till Schweiziska Val Ferret kan jämföras med vägen till Col de la Seigne tidigare i veckan.
Även dagens vandring bjuder på en variation av naturupplevelser. I Val Ferret tar vi oss genom blomsterängar och böljande betesmarker, där vi kan höra ljudet av de karakteristiska koskällorna, och vi kommer till små pittoreska byar där tiden tycks ha stannat. En annan absolut höjdpunkt är den magnifika utsikten uppifrån Grand Col Ferret, tillbaka mot de vidsträckta dalarna Val Ferret och Veni och det avlägsna Col de la Seigne.
Måltider:  Frukost, lunchpaket och middag

Avstånd                   20km                       
Vandring uppför      895m                                                        
Vandring utför        1410                        
Högsta punkt           Grand Col Ferret (2537m)

Dag 9

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Dag 8   

Champex (Sch) – Col de la Forclaz (Sch)
Vi har kommit till den sista etappen av vår Tour du Mont Blanc, då vi ska ta oss från Champex (1466m.ö.h.) till Col de la Forclaz (1526m.ö.h.). Vandringen bjuder på skiftande natur med oklara konturer, och en omväxlande terräng med vindlande stigar, sänkor och stigningar, om vartannat. På vägen mot Bovine går vi genom prydliga ängar, skogspartier och betesmark. I Bovine har vi utsikt över Martigny, i Rhȏnedalen, och rakt över ser vi bergen i Bernese-alperna. Väl framme i Col de la Forclaz tar vi bussen ner till Chamonix, och tillbaka i Frankrike igen.
Måltider:  Frukost och lunch paket
På kvällen går vi ut på restaurang och njuter av n härlig middag och något gott i våra glas.

Avstånd                   16km                       
Vandring uppför       742m                                                        
Vandring utför          682m                                                        
Högsta punkt           Collet Portalo (2040m)

Hemresedag

sitemap